Gevelreiniging is het proces om ervoor te zorgen dat de buitenkant van een gebouw vrij is van vuil, vuil, vlekken en verontreinigende stoffen. De gevel verwijst meestal naar het voorste deel van het gebouw waar de entree zich bevindt. … Er zijn een aantal redenen waarom een ​​gevel van een gebouw er vuil uit kan zien.

Gevelreiniging

De drie belangrijkste methoden voor het reinigen van gevels zijn water-, chemische en schurende behandelingen. Schurende behandelingen, zoals slijpen, schuren en stralen, worden niet aanbevolen, omdat ze samen met vuil en verf oppervlaktemateriaal verwijderen. Dat laat water en chemische behandelingen achter, die beide effectief en veilig zijn bij correct gebruik.

Water

Er zijn drie soorten methoden voor het reinigen van gevels op waterbasis:

• hogedrukreiniging
• inweken
• wassen met stoom / onder hoge druk

De meest gebruikelijke methode is hogedrukreiniging, waarbij u een lage tot middelhoge drukspuit (100 tot 400 pond per vierkante inch) op het oppervlak van het gebouw aanbrengt. (Als referentiepunt is de spray van een tuinslang ongeveer 60 psi.) De waterdruk begint meestal laag en wordt indien nodig verhoogd, gevolgd door schrobben met een natuurlijke of synthetische (maar geen metalen) borstel voor hardnekkige gebieden en gedetailleerde elementen.

Inweken omvat het gedurende lange tijd besproeien of besproeien van het metselwerkoppervlak, gewoonlijk tot enkele dagen per keer, om zware ophopingen van roet en korsten los te maken, vooral in delen van het gebouw die niet zijn blootgesteld aan regen. Weken, gebruikt in combinatie met druk en gevolgd door een laatste spoeling met water, vereist herhaalde toepassingen die tot enkele weken kunnen duren. Maar omdat het mild is, is het ideaal voor historisch metselwerk.

De derde methode, reinigen met stoom of onder hoge druk, wordt niet vaak gebruikt, maar kan effectief zijn voor het verwijderen van opgebouwde vuilafzettingen en planten, zoals klimop. Het is ook een optie voor het reinigen van steen die gevoelig is voor de zuren die in sommige chemische reinigingsmiddelen worden gebruikt.

Chemische middelen

Chemische reinigers zijn effectief voor het verwijderen van vuil en in tegenstelling tot behandelingen op waterbasis kunnen ze ook worden gebruikt om verf, coatings, metaalvlekken en graffiti te verwijderen. Op zuur gebaseerde reinigingsmiddelen zijn effectief voor ongeglazuurde baksteen en terracotta, gietsteen, beton, graniet en de meeste zandstenen. Alkalische reinigers worden het best gebruikt op zuurgevoelig metselwerk, zoals kalksteen, marmer, gepolijst graniet en kalkhoudend (kalkachtig) zandsteen.Chemische middelen

Voorbereidend werk

Sommige stenen bevatten mogelijk onzuiverheden, zoals ijzerdeeltjes die met bepaalde reinigingsmiddelen kunnen reageren, waardoor vlekken ontstaan. Het kiezen van het verkeerde type reinigingsmethode kan onomkeerbare schade toebrengen aan de bouwmaterialen, dus bij twijfel kun je het beste een historische conservering raadplegen over de samenstelling van het metselwerk.

Houd er ook rekening mee dat sommige chemicaliën (en zelfs water) die veilig zijn voor metselwerk andere bouwelementen kunnen corroderen of beschadigen, zoals decoratieve metalen elementen, glas, houten raamkozijnen, ijzeren raamstaven en raamairconditioningsmanchetten. Alle delen van het gebouw die niet schoongemaakt kunnen worden, maar gevoelig zijn voor beschadiging, moeten bedekt of anderszins beschermd zijn.

Categories: methoden

0 Comments

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *