Het kan jaren duren om de effecten van vochtinfiltratie in het huis te zien, maar de resultaten kunnen structureel verwoestend zijn en duur om te repareren. Het voorkomen van het binnendringen van water via de buitenmuur is een van de meest uitdagende onderdelen van de bouw.
Lees meer over: Buitenmuur waterdicht maken: methodes en hun prijzen
Waterdichtheidsmethoden
Een barrièresysteem wordt vaak gebruikt om het binnendringen van vocht in een frameconstructie te voorkomen, met de toepassing van waterdicht materiaal dat ontworpen is om het vocht buiten te houden. Barrièresystemen kunnen effectief zijn, maar ze zijn gevoelig voor kleine voegen, scheuren of andere paden waar water in kan komen. Zodra het water binnenkomt, kan de barrière het zelfs daar houden.
Het alternatief dat de voorkeur geniet is een waterbestendig barrièresysteem – ook wel het afvoervlaksysteem genoemd – dat anticipeert op het feit dat het water achter de buitenbekleding komt. Bij deze methode worden waterafstotende materialen geïnstalleerd op een manier die het water dat door de gevelbekleding stroomt, afvoert.
Bij metselwerk, dat een betonnen frame is met betonnen CBS- of betonblokinvulling, zijn openingen voor ramen en deuren onderhevig aan waterinfiltratie. De openingen worden aangepakt voordat het stucwerk of de ramen worden aangebracht, met de toepassing van een waterdichte ondergrond – meestal een vloeibaar aangebracht materiaal. Ramen en deuren worden geïnstalleerd met een opening tussen het kozijn en de muur om incompatibele materialen gescheiden te houden; aluminium kan bijvoorbeeld corroderen door contact met cementmateriaal, zoals stucwerk. De spleet wordt opgevuld met een hoogwaardige siliconenkit. Een tweede kitvoeg, de “schoonheidskraal”, wordt aangebracht om de installatie af te werken.
Waterdichtheidsmaterialen
Gipsmantels van glasvezel worden de standaard in de bouwsector, omdat ze bestand zijn tegen incidenteel water dat de producten voor de bekleding van multiplex afbreekt.
Over de ommanteling wordt een waterbestendige barrière (WRB) aangebracht, vaak een wrap-type weerbarrière, zoals Tyvek. Elke opeenvolgende laag wordt over lagere lagen gelept – vergelijkbaar met dakspanen – zodat het water naar beneden stroomt naar een gootsteenlocatie en naar buiten.
Fouten in de installatie kunnen ertoe leiden dat er water achter de wikkel komt, wat tot schade kan leiden. Vloeibaar aangebrachte barrières, die direct op de ommanteling kunnen worden gespoten of gerold, winnen aan populariteit omdat ze minder moeilijk goed te installeren zijn. Als het water toch op één plaats doordringt, wordt de rest van de omhulling nog steeds beschermd door de barrière. Het toevoegen van kleur aan de vloeistof zorgt voor een goede dekking.
Het knipperen wordt geïnstalleerd rond openingen in het buitenmuursysteem om een doorlopend vlak te creëren dat zich in de weerbarrière bindt. Er wordt een flexibel hechtend membraan, vaak ‘peel-and-stick flashing’ genoemd, gebruikt rond ramen, drogere openingen, slangbordjes, armaturen en andere doorvoeren.
Communicatie met de bemanning
Tekeningen zijn niet altijd voldoende om het detailwerk te communiceren dat nodig is om ervoor te zorgen dat de waterdichte elementen correct worden geïnstalleerd – soms ziet de bemanning de tekeningen niet eens.
In plaats daarvan worden er mock-ups gemaakt die ter plaatse worden achtergelaten voor referentie. Ze laten zien hoe de omstandigheden op kritieke punten worden aangepakt, zoals raam- en deuropeningen, balkons en doorvoeringen. Voor complexe projecten kunnen meerdere mock-ups nodig zijn; soms worden ze achterin een pick-up in elkaar gezet. Idealiter kan een mock-up tijdens de bouw ter referentie worden ingebouwd en vervolgens worden voltooid.
Veldonderzoek
Waterinfiltratietests tijdens de bouw vangen problemen op met de installatie – vaak de enige keer dat ze kunnen worden aangepakt. De tests worden uitgevoerd op mock-ups en ook tijdens het hele project, waarbij de locaties willekeurig worden gekozen.
Fouten tijdens het testen zijn niet ongebruikelijk, vooral niet tijdens de eerste testen. Ze kunnen het gevolg zijn van inconsistenties in de installatie, afwijkingen van het plan of omstandigheden die niet waren voorzien. Het oplossen ervan is een kwestie van repareren en opnieuw testen totdat de storing is verholpen. Het doel is dat een deel van het gebouw aan het einde van de bouw de eerste test doorstaat.